Hjem Reparering av glassfiberkåper

Reparering av glassfiberkåper

Her følger en kort beskrivelse av hvordan man kan reparere skader av kåpen. Metoden egner seg kun for kåper som er laget av glassfiber. De fleste kræsjkåper til banesykler er laget av glassfiber (stedvis forsterket av kevlar).

 • Du trenger først og fremst noen ødelagte kåper. Alt fra highsider, lowsider og velt av sykkel i depotet kan benyttes for å skaffe ødelagte kåper.
 • I tillegg trenger du:
  – glassfiber (matter og remser/rutenett)
  – polyester og herder
  – saks til å klippe glassfiber (en vanlig saks holder, men glassfiberen gjør saksa rimelig sløv)
  – slipepapir (80 til 120 er passe grovt)
  – pensel (eventuelt flere om du skal ta pauser i reparasjonen)
  – noe å blande herder og polyester i og med (plastkar og ispinne)
  – tynner (for eventuell vasking av fingre og andre ting du har sølt på)
  – teip for å holde sammen delene (maskeringstape eller frysetape er godt egnet)
  – hansker (kan være nyttig, polyester er fryktelig seigt)

  Det meste av utstyret får du på Biltema til en billig penge:
  Polyester og herder
  Glassfibermatter
  Glassfiberremser
  Penselsett
  Slipepapir
  Tynner
  Maskeringsteip

 • Det finnes flere typer/former av glassfiber; to av dem som egner seg er matter og remser. For reparasjon rundt skarpe kanter og bøyde områder egner remsene seg best. Ved reparasjon av større relativt rette flater og hull egner mattene seg best. Mattene er som regel tykkere og stivere enn remsene. Bildet nedenfor viser matte til venstre og remse til høyre.
 • Etter å ha samlet sammen utstyr og kåper kan det være lurt å starte med å markere skadene som skal repareres med tusj. Det er nemlig fort gjort å glemme en sprekk, noe som er surt fordi man igjen må klippe glassfiber og blande ny polyester etter at man trodde man var ferdig.Man pusser områdene rundt med slipepapir (på innsiden av kåpene) og vasker pussestedet med tynner.

 • Sammenføy eventuelle sprekker og glipper med maskeringsteipen (på utsiden av kåpene). Noen ganger vil det være nødvendig å teipe og sette opp støtter for å holde formen på kåpa mens polyester og glassfiber tørker.

 • Når kåpene er teipet i den form de skal være, klipp til passende biter av glassfiber. Bitene tilpasses stedet der de skal plasseres i den ødelagte kåpen. Beregn 3-5 lag der du bruker mattene og 5-7 lag der du skal bruke remsene. Det kan være lurt å legge ut glassfiberen på skadestedene slik at du vet at du har klippet og tilpasset bitene tilstrekkelig.
 • Bland sammen polyester og herder, du kan variere hvor fort polyesteren skal stivne ved å øke/minke mengden av herder. Merk at man med fordel kan dele reparasjonsjobben i mindre deler da polyester fort stivner før man rekker å få plassert glassfiberen. Fra du får geleaktige klumper i polyesteren tar det svært få minutter til den er ubrukelig. Det gjelder derfor å jobbe relativt raskt etter at polyester er blandet med herder.Pensle området rundt skaden med polyester – legg på et lag glassfiber – pensle på glassfiberen til denne er “gjennomvåt” – legg på et nytt lag med glassfiber. Slik fortsetter du til alle lagene med glassfiber er lagt på.

 • Ikke bry deg om glassfiber som stikker utenfor kantene, dette kutter du av etter at polyesteren har tørket/herdet med ei baufil eller ei tang. Du avslutter ved å fjerne maskeringsteipen og eventuelt sparkle (Finsparkel fra Biltema kan fint brukes) utsiden av kåpen før den eventuelt lakkeres.
 • Hver oppmerksom på at mange kræsj og stadig reparasjon av kåper kan gjøre deg avhengig av polyesterlukta og dermed også avhengig av å kræsje 🙂 Lykke til!