Banefunksjonærene er de som tar seg av sikkerheten ved racingbanene. I Norge kjøres det løp i Roadracing på banene ved Arctic Circle Raceway ved Mo i Rana, Rudskogen motorsenter nær Rakkestad og Vålerbanen som ligger ved Braskereidfoss, sør for Elverum. Samt ved Karlskoga i Sverige.

FOTO: Gary Bailey picman.co.uk
FOTO: Gary Bailey picman.co.uk

Snorre Laupstad har nesten 20 års erfaring som funksjonær ved Rana Racing Security, som tar seg av sikkerheten ved ACR.

FOTO: Gary Bailey picman.co.uk
FOTO: Gary Bailey picman.co.uk

Snorre forteller: Hvem er vi? Funksjonærer er motorsportsinteresserte i alle aldre og av begge kjønn, som synes det er flott å få se motorsport på veldig nært hold, og samtidig delta i å organisere løp/treninger. Hva gjør vi? Hovedoppgaven vår er å sørge for sikkerhet rundt banen, hvor det inngår både varsling til andre førere med flagg/lys, varsling til racekontroll via radio og både sikkerhet og førstehjelp til den som har vært uheldig. Ved ulykker må man alltid tenke raskt og tenke gjennom flere ting. Er noen i akutt fare? Ligger føreren nede eller er han tilsynelatende uskadd? Kan andre fører komme i fare på grunn av den samme situasjonen? Er banen fortsatt trygg å kjøre på, eller bør heatet avsluttes? Brann/brannfare? Vår egen sikkerhet når vi løper ut på banen? Hva har vi igjen for dette?

FOTO: Gary Bailey picman.co.uk
FOTO: Gary Bailey picman.co.uk

I Norge er det vanlig at funksjonærer jobber på dugnad, altså uten betaling. Men vi får dekket mat/drikke og nødvendig utstyr, så vi skal i teorien ikke ha egne utgifter på dette. Vi har et sterkt samhold, mye moro og går hjem med følelsen av å ha gjort noe viktig og faktisk utgjort en forskjell for den enkelte som har vært uheldig på bane, selv om de ikke selv alltid har tenkt gjennom det.

FOTO: Gary Bailey picman.co.uk
FOTO: Gary Bailey picman.co.uk

Hvem kan være funksjonær? Stort sett alle kan ha en eller annen rolle innen et funksjonærteam. Opplæring blir gitt for de forskjellige roller, og om man ikke vil løpe ut til den forulykkede, så kan man være flaggvakt og likevel gjøre en viktig jobb. Men man må like racing, og like å være den som står nærmest når noe skjer, og den som får mest informasjon om alt som skjer rundt banen.

FOTO: Gary Bailey picman.co.uk
FOTO: Gary Bailey picman.co.uk

Ved de norske banene trengs det flere banefunksjonærer! Man kommer tett på sporten og det som skjer på banen, og hjelper førere etter krasj med å rydde området og sørge for at banen er trygg. Vil du være med som banefunksjonær? Ta kontakt i dag!

ACR, Mo i Rana: Snorre Laupstad, Tlf 48143092, snlaups@online.no

Rudskogen, Borg MC Klubb: roy-p2@online.no

Vålerbanen, Solør MC Kubb: roy@solormcklubb.no

Norgesmesterskap og Norgescup 2016 – Oversikt:

Oversikt NM/N-Cup 2016 – RR-kalender’n